4 Nov 2015

Salam perantauan dari bumi Manchester

Salam kawan2, berjumpa lagi kita di sni (perasan ada org baca , haaha)

Ada few of my friend yg request mintak aku buat blog utk share pengalaman aku sepanjang menetap sementara di Manchester, UK.. well, actually, blog ni da lama da pon wujud, hehe, tapi aku ni memg malas sket nk mengarang, ..tapi since skrg ni da jadi housewife, keletah anak2 pon belum muncul di depan mata (tlg doakan aku ye , muahhh), so aku pon kembali berblog. Haa gitewww...Banyak sgt tujuan aku ni decide nk kembali berblog..antaranya adalah utk share journey aku sebagai salah seorg TTCian.. TTC tu maknanya Trying To Conceive (incase ada yang x pernah dengar).., then tujuan lain share pengalaman merantau..InsyaAllah, aku akan stay di sini selama 3-4 tahun.. tak de lama sangat, segan plak rasenye nk share pengalaman yg x selama mana,hihi

4 Oktober 2015- Aku dan suami selamat tiba di bumi Manchester. Ketibaan kami disambut oleh seorang wakil ajk Malaysian Community of Cheetham Hill (MCCH) di Manchester Airport. Dari sana, kami terus dibawa ke rumah sewa yang bakal kami duduki. Sewa rumah kami dlm 550pound sebulan.. so, mcm ni la rumah kami, land lord kami orang Pakistan, dia da bermastautin cni, da beranak pinak da pon kt UK ni,







Camni je rumah kami, asalkan boleh duduk, dan murah..overall bagi kami ok je, cuma nk kna biasakan diri dengan tandas yang lantainya xboleh basah, demo jgn wat darak plak deh, kt sini, tandas jnis tandas kering, jangan sesekali basuh tandas, kang roboh rumah, haha.. 

Weekend minggu pertama, kami berjalan-jalan ke Chelford Car Boot Sale, barang2 yg dijual memg murah, jacket winter pon boleh dapat dlm 1-2pound sahaja, tu pon blh bargain lagi :), so, kami memang sambar banyak helai jugak baju termasuk winter jacket, knitted shirt, kasut, thermal wear, gloves dll, fuhh, rambang mata u dalam kesejukan..haha

cuaca mendung je suhu lebih kurang 7-8c terketar makk

(abaikan anjing yang santai dalam stroller tu :p )

Weekend 2nd week plak kami ke Bowlers Giant Indoor Car Boot..Bermula musim autumn -winter berakhir, memang tak banyak akan diadakan car boot, sejukk kottt..so, yang ada hanyalah indoor car boot..tapi kat bowlers ni bagi aku (ehh, aku plak, lantak la labu) tak best sangat, barang-barang pon limited, tapi barang vintage sangat banyak dijual..malangnya aku ini bukanlah seorang penggemar barangan vintage, hehe...




antara gerai yang paling banyak jual barang vintage

    
newspaper tahun 1950an pun ada jual, huhuhu, da kuning da, kalo aku, da lama wat bungkus nasik, xsempat jadi kuning pun..haha..ada sorang mamat ni excited gila dapat beli paper tu, byk kali he said 'thank u, thank u'..ak ternganga bila tgk dia beli paper yg da menguning n terkoyak2 da tu, ..well, minat masing2 kan.. why bother bak kata azwan ali..hihi

so, sampai sini la dulu story kita ye, next time kita sambung lagi, babaiii!