30 Oct 2015

PCOS episod 01

salam kawan2, ingatkan dapat buat 1 post utk 1 hari, tiba2 i terbusy plak, hehe, sibuk dgn bisnes yang baru 2 minggu tgh beroperasi, alang2 da kat UK ni, org ckp rugi x meniaga barang2 dari UK, so ak pon menyahut cabaran dan saranan itu ..haha..dari duk ternak lemak kt umah tu, baik ternak duit sama. hihi..insyaAllah..

So, berbalik pada tajuk postku hari ni, aku nk share rentetan kisah(ayat skema) aku didiagnosis sebagai PCOS..

26 Januari 2013 - Aku selamat diijabkabulkan,alhamdulillah.. mase ni , ak da lama x datang haid, tp ak x pikir sgt tentang tu, sebab ak da biasa period x regular, ak bertunang bln 7 2012, so, since that date, ak x datang haid, ak pikir tu kesan dari ak stress pikir nk kawen n dalam mase tu, ak tengah study Master.. so, utk pengetahuan korang, tu memang normal bagi ak, kalo ak stress, memg hormon tu akan cepat terkesan, then memg period ak akan jd delay ( tu pon salah satu simptom PCOS, tp ak xtau mase tu, huhu, my bad )

March 2013 - Aku masih lagi belum datang period..husband dah pikir aku maybe da pregnant, tapi dalam hati ak kuat mengatakan ak TAK PREGNANT, tp ak try la juga buat UPT, dan hasilnya memg resultnya adalah -VE :(.... dua2 hampa..huhu..then aku decide aku nk start terus treatment dgn doc. 1st doc yang ak jumpa adalah di Klinik Saujana, Bukit Katil, Melaka..masa ni doc buat ultrasound je , tak de bg apa2 ubat..doc ckp 'xpe, u awal lagi kawen, maybe perubahan hormon, enjoy your honeymoon dulu'..tapi aku x puas hati, ak decide nk ke klinik lain

April 2013 - Aku ke Klinik Amal & Surgeri di Bukit Katil, Melaka..then , disini la episod bermulanya kisah PCOS aku,. mcm biasa mase nama ak dipanggil utk berjumpa doc, ak beritahu masalah period aku yg memang x regular sejak mula2 ak datang period darjah 6 dulu..then, doc buat ultrasound, hasilnya doc kesan ada pearl2 kecil di kilang telur aku, Doc tu keluarkan surat rujukan pada ak utk ak terus buat rawatan di klinik pakar O & G..so, dari situ, doc cakap kemungkinan aku ada PCOS berdasarkan simptom2 yg aku ada..antaranya :
         - Haid datang x regular
         - Berat badan naik mendadak
         - Telur/ovum yang x matang seperti pearl seperti yg nmpk pada ultrasound aku

3 simptom ni cukup ketara pada diri aku, terus ak rasa down sgt2 sampai ak memg x boleh nk tido malam tu..ak tau husband ak pon rasa benda yg sama.. waaaa~

ok la, cukup sampai situ dulu ye, sambung plak next entry.. (rugi plak x catat awal2 journey ni, mak lupeee daa uu, huhu)





No comments:

Post a Comment