15 Oct 2015

Allah knows better than us

Anak

Yup!word ni yg selalu bermain di mulut,di fikiran,mahu pun di hati..well,sape x nak anak kan,kalo da kahwin tu maknanya memg u da ready utk beranak pinak,sedia pikul tanggungjawab sbg ibu,bapa,isteri,suami dan sewaktu dgnnya..

Bila org asyik bertanya,kadang2 rase nk diam je ,xyah cakap apa2,tp lama kang org ckp sombong plak,over sensitive plak,so ku layankan sajaa..

Actually,antara reason ku kembali berblog,adalah untuk share apa yg golongan TTC mcm ak ni lalui.blh dikatakan bnda ni cam diary,tp yg bezanya,semua org blh baca..

PCOS

Yup!I'm one of lucky person yg dipilih oleh Allah utk mengalaminya.kenapa ak ckp 'lucky'??suka sangat ke ada PCOS?(Sila google sendiri apa itu PCOS)

Ehh,no no no

Bukan tu mksud ak,lucky I mean in term of kebergantungan ak kpd Allah dlm usaha utk menerima zuriat. .tipu kalo ak ckp ak xpernah menangis,x pernah merintih,stress hanya kerana ak yakin Allah tu sebaik2 perancang,pemberi rezeki..ak pon manusia biasa.yg kalah dgn emosi dan nafsu sendiri..nangis tu byk Kali da..baik dlm ati/luaran.


Tapi,one good thing I realised behind semua yg Allah uji ak,adalah Allah nk tgk sejauh mana ak berusaha meminta padaNya,merayu,memperbanyakkan sedekah,beristighfar,bersangka baik dgn org,dgn Allah dalam usaha TTC ak.(deep smile)..mungkin pahit pada mulanya,akan terasa kemanisan pada hujungnya..aamiin..insyaallah.


Dahulu,setiap kali org timbulkan isu anak,ak rase nk melenting,nk tunjuk protes terhadap soalan tu,tapi ada seorang hamba Allah,yg telah sedarkan ak,dia pon TTC hampir 2 tahun.Dia nasihatkan ak,'hajar,jika ada sesiapa yg tanya pasal anak,hajar jgn rasa nk marah dia,nk maki dia,sebaliknya,hajar minta org tu doakan utk hajar supaya dikurniakan zuriat,kita xtau doa dari siapa yg makbul,mungkin dari org yg kita sgt benci'...Ya Allah,mase tu ak rase terkedu,rase berdosa,bersalah dalam diri sbb buruk sangka pada org yg bertanya..to akak berkenaan,sy terima kasih sgt2,sbb nasihat akak plg berbekas dalam hati sy..insyaAllah,sy akan lebih redha dlm setiap ujian dari Allah..

Next post,ak akan cite mcm mne n bila bermulanya ak di diagnosis mempunyai PCOS..

No comments:

Post a Comment