15 May 2012

CRASH DIET??




Apakah itu diet mendadak? Kita semua tahu, diet mendadak adalah sesuatu yang ekstrim tetapi definisi sebenar diet mendadak adalah:


- Pengambilan kalori harian adalah 1000 kalori atau kurang


- Defisit kalori 50% atau lebih (contoh: DCR anda ialah 2500, tetapi anda hanya mengambil 1250 kalori atau kurang dari itu.





Apa itu crash diet? Pengambilan kalori harian adalah 1000 kalori atau kurang … 

Jadi apakah keburukannya?


Diet secara mendadak memang tidak di galakkan oleh ramai pihak, kerana: 

1. Fatigue: mengurangkan tubuh anda dari nutrisi-nutrisi penting akan menyebabkan badan anda lemah dan tidak bermaya. Tubuh anda akan mengalama hibernasi, kerana ia cuba menyimpan tenaga tetapi tidak mencukupi. Malah, anda sebenarnya membakar kurang lemak dari yang anda jangka.

2. Kecederaan: sama seperti atlit yang kepenatan, tahap kepenatan ini akan menyebabkan tubuh anda lebih tercenderung untuk cedera; lebih-lebih lagi jika anda melakukan aktiviti fizikalori ketika diet yang yang mendadak. 

3. Diet mendadak tidak kekal: Masalah utama diet mendadak ini adalah, ia tidak dapat diamalkan untuk jangka masa yang panjang dan ia amat menyakitkan serta menyusahkan. Ramai yang bersusah payah untuk 12 minggu dan selepas itu, kembali ke cara pemakanan yang dahulu dan menambahkan kembali berat yang telah dihilangkan. Ini dinamakan diet yo-yo. 

4. Mudah sakit: Kita semua sedar, apabila tubuh kita kekurangan nutrisi-nutrisi penting, pertahanan tubuh kita akan menjadi lemah untuk melawan virus. 

5. Kehilangan otot: Anda memang akan kehilangan lemak, tetetapi, tanpa anda sedari, anda juga akan kehilangan otot.

sumber dari Kevin Zahri website

    11 Jan 2012

    6 Tips Tingkatkan Motivasi Untuk Bersenam Secara Konsisten

    Haa, entry kali ni, ttg tips utk kte bersenam scra konsisten,..so, kat bwh ni ad 6 tips semuanya..blh amalkan..sy sdg mengamalkannya skrg, anda ble lg??hehe~

    1. Sentiasa Membayangkan Diri Anda.

    Cuba letakkan diri anda di situasi anda sudah berjaya mencapai matlamat yang anda inginkan. Iaitu mengurangkan berat badan.Mesti ms tgk tv, kte tgk model tu model ni, pergh~cair beb..dah la cun, body lawa..kuang3~so, ap kate korang imagine korg jd mcm model2 tu?yg lelaki, imagine yg model lelaki laa..hoho~jgn duk gedik imagine yg pompuan plak..

    Apabila korang melakukan imaginasi secara dengan lebih terperinci, ia akan tersimpan di dalam pemikiran separuh sedar anda (subconscious mind). Apabila ia sentiasa diulang-ulang setiap hari, korang secara automatik akan mendapat keinginan yang kuat untuk melakukan senaman.

    2. Jadikan Gambar sebagai pencetus.

    Sebenarnye ini bkn la teknik kegemaran ak..haha~dri ltak gamba model2 lawa 2, baek ak ltak gmba ma ayah ak, dpt gak pahala..agaga~tp kalo korang sume nk cube gak teknik ni, blh je..dipersilakan..

    care plg sng korang nk buat, jadikan gmbar idaman td sbg desktop backgound anda..sngkan?memg konpem la ari2 duk ngadap laptop/PC kan?nk tgk fb lg, ceramah ustaz Azhar Idrus lg..hehe~tp xkesah pon mane2, kalo ltak kat dinding, malaikat x masuk plak kn?so, pk la tmpat mane yg sesuai n selalu dilihat..


    3. Start Small And Have Fun!tadaa~

    Terutama sekali apabila korang baru sahaja ingin melakukan senaman. Apabila korang merasa sedikit sakit, mungkin korang tidak bersemangat untuk melakukannya keesokan hari. Mula secara perlahan-lahan.

    Sebagai contoh, sekiranya korang berjoging, tidak perlu melakukan 10km sekaligus. Mulakan joging 1km hingga 2 km. Apabila korang merasakan ia terlalu mudah, tambah kilometer keesokan harinya. Dan kemudian sekiranya korang ingin melakukan lebih lagi, korang boleh menambah kilometer atau korang juga boleh merekodkan masa supaya korang boleh memperbaikinya setiap kali berjoging.

    cthnye yg laen, kalo nk buat sit up, jgn paksa diri utk terus buat 50x sekaligus, terik la urat perot korang nanti, melainkan korang da biase..mcm ak, ak start dgn 30x, 2 pon sbb ak memg da biase buat mase mude remaja dlu..so, ble da dewasa sket ni, alhamdulillah, still lg mampu..so, ble da biase wat 30x, next 2 week, tingkatkan jd 40x..n seterusnya 50x, n seterusnya bla..bla..bla..(letak je la berape kali korang nk buat)

    Nk lg fun n x boring??sng je, pasang earfon, bkak lagu, mesti korang akn rase enjoy je, sedar x sedar da setengah jam korang duk exercise..sngkan?simple je..lagi bagos, dgr alunan zikir, dpt jgk pahala,  :)..

    4. Dapatkan teman workout atau jurulatih.

    Antara faktor luaran yang boleh push kte untuk melakukan workout semestinya ialah rakan/jurulatih anda. Apabila kte mempunyai rakan, kte akan menjadi lebih berdisiplin untuk bersenam. ble kte nampak da x bersemangat, diaorg la yg akn push kte..

    Kalo dlm Herbalife, setiap sorang consumer, akan ad sorang Personal Wellness Coach, haa..best kan??diaorg ni akn sentiasa push korang, pantau perkembangan korang utk make sure dpt ap yg kte nk capai..

    Sebenarnye kte akn jd lebih seronok ble ad bersame dgn kawan2 yg jga dlm misi yg same iaitu nk kurangkan berat badan..ak xnk panggil misi:utk kurus..sbb, rase cm obvious sgt perkataan kurus, nmpak cm x sihat..haha~so, ak lebih suke gunakan perkataan slim atau kurangkan berat badan..haha~

    5. Lakukan apa yang anda suka.

    Kalo ak, ak lebih suke buat di rumah, dlm bilik, hehe, sbb xyah pakai tudung..nape dlm bilik??sbb ak nk org tgk hasil ak, bkn stakat usaha..kalo tgk usaha, mesti mcm2 akn ad perkataan negatif cthnye:'alaa, kalo joging, sit up, tp x turun2 gak berat, wat letih je'..haa..ni yg ak xnk dgr..perkataan negatif..so, jauhilah org yg bercakap negatif, always think positive!yeah!

    Pilih senaman atau sukan yang kte suka dan mahir. Kemudian lakukannya dengan lebih efektif dan efisyen untuk mendapat keputusan yang memuaskan. ak suke buat sit up n berlari setempat,..(^_^)Y

    6. Jadikan ia sebagai satu rutin hidupan anda.

    Tidak guna sekiranya kte menjadikan senaman hanya untuk menguruskan badan dan bukannya untuk kesihatan dalam jangka masa panjang. Senaman harus dilakukan selagi kte bernafas.  Apabila ia dijadikan tabiat, impian kte untuk mendapatkan kesihatan yang optimum tidak lagi menjadi masalah.

    p/s: tiap2 ari akdpt exercise kat bhgn lengan, sbb...tiap2 ari ak minum shake breakfast n lunch, so, sambil minum, sambil workout gne shaker bottle Herbalife..agaga~

    4 Jan 2012

    ~ gaMbo Lame2 ~


    _gambar diambil sekitar thun 2008 time my sis graduation day_berat badan ketika itu 56kg(plg rendah berat ak..ehehe~)muke still x berubah, bulat gotel2.. :P..ni mase ak duk sem 3 asenye..bz sgt dgn studio project smpai mls nk mkn, g kelas jln kaki, so dpt la hasil mcm ni..yeah!


    okeh, now ak tunjuk ak pade thun 2010, ms ni ak pade sem 6..berat pade ms ni 63 kg..waaa!antara reason die, sbb ak da start duk umah sewa n sng nk cri kedai mkn..pegi kelas plak dgn merempit moto yg dipinjam oleh ayh ku..agaga~so, exercise kurang, mkn byk..so, ni la hasilnya..baju2 ak pakai time awal sem dlu sume ak derma kat ank sedara ak..huhu~sedih2~

     haa, ni gmba ms ak final year, ce tgk gmba ak, byk yg tgh mkn kn??ni la cre ak ilangkn stress time bz dgn final project..cre yg laen, ak kua rempit sorg2 round bandar shah alam..best tol kna angin mlm, kalaulah dgn merempit 2 buatkan lemak2 ak jatuh berguguran bertebaran, sudah tentu ak g rempit tiap2 waktu tnpa jemu..hoho~berat pd ms ni, 65kg..see?makin ak nk abes study, makin naek berat ak..kuang3~ble da abes study, berat ak naek smpai 69.4kg, tp xde gmba terkini plak..

    So, after ak consume herbalife ni sebulan da, ak da trun pade 65kg..alhamdulillah..this month ak nk trun plak 4 kg..amek mknan yg sihat n exercise regularly..insyaallah, mujarab..hehe (^_^)Y

    2 Jan 2012

    ~Cara-cara utk meningkatkn metabolisme badan~

    Actually, ap benda METABOLISME ni??

    METABOLISME adaalh proses keupayaan pembakaran kalori ketika semua anggota badan melakukan aktiviti termasuklah ketika bernafas, proses penghadaman dan peredaran darah.

    Semakin meningkat usia seseorang, semakin sukar untuk mengawal berat badan kerana berlaku perubahan pada tahap metabolisme badan.
    Perubahan ini berlaku disebabkan penurunan tahap metabolisme melalui faktor umur, jantina, genetik, tekanan, dan juga jumlah senaman yang dilakukan oleh seseorang individu tersebut. Mereka yang mempunyai kurang lemak dalam badan, umumnya mempunyai metabolisme yang lebih tinggi...(ak ni kategori metabolisme rendah,mkn da sket, tp berat x jgk turun)..so, jom kte kongsi beberape tips yg ak research utk meningkatkn metabolisme bdn kte..antaranya

    1. Makan Dengan teratur,
    Apabila kita makan, secara automatiknya meningkatkan kadar metabolisme badan untuk proses penghadaman makanan.Jangan skip any meals cthnye xnk amek breakfast la..no no no..

    2. Bersenam
    Apabila anda bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari, anda akan meningkatkan kadar metabolisme anda dalam tempoh 24 jam berikutnya. Contohnya berjalan lebih jauh apabila anda pergi membeli-belah, menggunakan tangga daripada menggunakan lif dan melakukan lebih banyak aktiviti di sekitar rumah(bercucuk tanam, menyapu, menyiram pokok bunga dan sebagainya). Semua ini boleh membantu meningkatkan metabolisme anda. sebenarnye kalo nk lebih enjoy, pegila shopping..haha~memg dpt exercise scr x sedar, tp x bestnye risiko berbelanja lebih mungkn terjadi..so, jgn bwk duit byk2 g shopping ye, bwk air byk2 xpe,,amat bagos.. :P


    3. Minum banyak air 
    Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehydrated), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan 8 gelas air masak (plain water). Untuk kekalkan bekalan air dalam badan, kita hendaklah biasakan meminum air masak sebelum makan. Sebagai tambahan boleh juga memakan buah-buahan yang mana mengandungi kandungan air.

    4 Makan lebih protein 
    Badan membakar kalori 2 kali ganda bagi menghadamkan protein berbanding lemak atau karbohidrat. Sumber protein yang sihat adalah daging merah, ayam tanpa kulit, tauhu, kacang, telur dan susu rendah lemak.

    5. Minum teh hijau (Green Tea) 
    Kajian menunjukkan dengan meminum 2-4 cawan teh hijau seharimembantu membakar 50 kalori sehari, ini bersamaan kurangkan 5 pounds berat setahun.

    6. Perangi lemak dengan serat (fiber)
    Serat boleh meningkatkan pembakaran lemak anda sebanyak 30 peratus. Kajian mendapati bahawa mereka yang makan paling banyak serat ialah yang paling sedikit berat dari masa ke masa. Sasarkan sekitar 25 gram sehari - dalam jumlah tiga hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran.